Geenitestit

Geenitestit ranskanbulldogeille

Tiesitkö, että Suomen Ranskanbulldogit ry:n jäsenten on mahdollisuus testauttaa edullisemmin oma koiransa poskisolunäytteeseen perustuvalla Laboklinin CDPA, CDDY, IVDD risk –geenitestillä?
Testi on sama, jota käytettiin aineistonkeruussa tutkimuksessa (ks. ELT, dos. Anu Lappalaisen tutkimusraportti),
jolla selvitettiin ranskanbulldogeilla esiintyvän välilevysairauden altistavan geenimutaation (12-FGF4) yleisyyttä.
Testi toimii yhtenä jalostuksen työkaluna, mutta kotona suoritettu näytteenotto ei täytä virallisen geenitestin edellytyksiä.
Mikäli tarvitset viralliset tulokset, on yhdistyksen kautta ostamasi testipaketin poskisolunäytteenotto tapahduttava eläinlääkärillä.

Geenitestit lyhyesti

Degenerative Myelopathy - PCR : Degeneratiivinen myelopatia on selkäydinrappeumasairaus, joka periytyy autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena.
Cystinuria - PCR : Kystinuria on munuaisaineenvaihdunnan häiriötila, jossa virtsaan jää liikaa kysteiinia, mikä taas altistaa kystiinikiteille ja -kiville.
Chondrodystrophy (CDDY and IVDD risk) - PCR : kondrodystrofia-geeni aiheuttaa kantajalleen kohonnutta riskiä selän välilevyongelmiin.
Chondrodysplasia (CDPA) - PCR : lyhytraajaisuus
Canine Multi-Focal Retinopathy (CMR) : Koiran multifokaalinen retinopatia on perinnöllinen silmäsairaus, jolle on ominaista verkkokalvon irrottautumisen alueet.
Congenital Hypothyroidism with goiter (CHG) - PCR : Synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta ja struuma (CHG) on tila, joka estää elimistöä tuottamasta tehokkaasti kilpirauhashormoneja, joita tarvitaan kehitykseen ja kasvuun.
Hereditary Cataract (HSF4) - PCR * : Perinnöllinen kaihi (tutkittu HSF4 mutaation osalta, mutta on mahdollista että muut vielä tutkimattomat mutaatiot saatttavat aiheuttaa taudin/fenotyypin).

Miksi geenitesti kannattaa tehdä?

CDDY- eli kondrodystrofia-geeni aiheuttaa kantajalleen kohonnutta riskiä selän välilevyongelmiin.
Tutkimuksen (A. Lappalainen) mukaan ranskanbulldogeilla on tämän geenin esiintymisessä vaihtelua. Sen perusteella ranskanbulldoggien olisi mahdollista vähentää välilevysairauden (IDD) riskiä hyödyntämällä CDDY-geenitestejä jalostusvalinnoissa, koska rodussa on tämän CDDY-geenin suhteen vielä heterotsygootteja ja jopa villityyppejä (ei kantaja).

Tilaa Laboklinin geenitesti koirallesi!


Suomen Ranskanbulldogit Ry:n jäsenten ranskanbulldogeille Laboklin geenitesti Chondrodysplasia (CDPA) & Chondrodystrophy (CDDY) (IVDD risk)

Hinta 29,00€/testi

Maksettuasi sähköpostilla saamasi laskun, lähetämme sinulle valmiiksi esitäytetyn kaavakkeen, johon lisäät omat sekä koirasi tiedot.

Laboklin lähettää sinulle näytteenottopakkauksen. Otettuasi koiraltasi ohjeiden mukaisesti poskisolunäytteen, lähetät laatikon takasin Laboklinille. 

Tulokset tulevat yhdistykselle ja me lähetämme ne teille. 

Suomen Ranskanbulldogit ry käyttää terveystutkimustuloksia tiedonkeruuseen, tilastointiin ja julkaisuun nimettömänä.

Osta geenitesti tästä linkistä: Laboklin geenitesti
Tiedustelut: jalostus@suomenranskanbulldogit.fi

Geenitestien tulokset

Lista geenitestien tuloksista koirittain löytyy TÄÄLTÄ

Koiran testituloksen voi ilmoittaa listalle olemalla yhteydessä sähköpostitse yllapito@suomenranskanbulldogit.fi

Muistathan liittää mukaan seuraavat tiedot:
- koiran virallinen nimi
- koiran rekisterinumero
- geenitestin tuloksen joko kuvana tai liitteenä
- koiran sukupuoli

CDDY-geenitestin tulos on mahdollista saada näkyville Kennelliiton jalostustietokantaan

Kennelliiton Jalostustieteellisen toimikunnan päätöksen mukaisesti ranskanbulldogille on 25.3.2024 avattu sähköinen lähete kondrodystrofia- eli CDDY-geenitestille Omakoira-palveluun. Koiransa viralliset testitulokset voi nyt saada näkyviin myös Kennelliiton jalostustietokantaan. Tämä edellyttää, että tilaat testipaketin ja lähetteen lisäksi vielä Kennelliiton sähköisen terveystutkimuslähetteen valmiiksi Omakantaan sekä varaat virallisen näytteenoton. Tulokset tulevat näkymään jalostustietojärjestelmässä muodossa: N/N Normaali, N/CDDY yksi geenikopio, CDDY/CDDY kaksi geenikopiota.

Miten toimit - testin tilaaminen ja tuloksen tallennus
1.Tilaa yhdistyksen kotisivuilta Laboklin CDDY-testipaketti ja lähete
Tilaa testi, jonka maksettuasi saat yhdistyksen sopimusnumerollisen lähetteen sähköpostiisi. Testipaketin saat ilmoittamaasi osoitteeseen.

2.Varaa virallinen näytteenotto
Kennelliiton sivustolta löytyy tietoja virallisista DNA-näytteenottajista

3.Tee tilaus Kennelliiton sähköisestä lähetteestä ennen näytteenottoa
Tilaa Omakoira-palvelussa tai sen mobiilisovelluksessa Kennelliiton sähköinen terveystutkimuslähete: DNA-tutkimukset, kondrodystrofia (CDDY). Näin mahdollistat näytteenoton vahvistamisen ja tulosten tallentamisen Kennelliiton jalostustietojärjestelmään. Vielä rekisteröimättömälle pentueelle tai sen osalle voi tilata sähköisiä lähetteitä, kun pennut on tallennettu Omakoiran pentueilmoitukselle.

4. Ota näytteenottoon Laboklin-lähete ja testipaketti
Ota mukaasi yhdistykseltä saamasi sopimusnumerollinen Laboklin-tutkimuslähete testipaketin lisäksi.

5. Kerro näytteenottajalle, että haluat tuloksen tallennettavaksi
Kerro näytteenottajalle, että tulos halutaan tallennettavaksi Kennelliittoon, jolloin hän tietää käydä vahvistamassa näytteenoton Omakoira-palvelun kautta.

6. Näyte laboratoriolle – tulos tilaajalle ja järjestelmään
Näyte toimitetaan eteenpäin laboratoriolle. Tuloksen valmistuttua laboratorio toimittaa tuloksen sekä tilaajalle että tallentaa sen suoraan Kennelliiton järjestelmään. Tulosten tallentamisen mahdollisissa viiveissä Kennelliitto toivoo ensisijaisesti yhteydenottoa laboratorioon.
Huomaa, että Suomen Ranskanbulldogit ry:n vuoden 2024 etuhinta koskee ainoastaan Laboklinin CDDY-testipakettia, ja vain tilattuna yhdistyksen kotisivujen kautta.

Aiemmin saadut viralliset tulokset
Ennen tallennuksen alkamista saadut viralliset tulokset voidaan tallentaa Kennelliitossa takautuvasti vain testatulle koiralle syntyneen pentueen rekisteröinnin yhteydessä. Tällöin tulosraportista (tai muista tuloksen mukana toimitetuista dokumenteista) tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:
- näytteen on ottanut virallinen näytteenottaja
- tunnistusmerkintä on tarkastettu näytteenottohetkellä
- tutkimuspäivä
- tutkimus on tehty Kennelliiton hyväksymässä laboratoriossa