Välilevyjen rappeuma- ja kalkkeumatutkimus

Välilevyjen rappeuma- ja kalkkeumatutkimusTutkimus antaa tärkeää tietoa ranskanbulldogeilla esiintyvän välilevysairaudelle altistavan geenimutaation (12-FGF4) yleisyydestä. Geenimutaation suhteen heterotsygootteja oletetaan löytyvän IDD0 ryhmästä, kun taas IDD3 ryhmän koirat oletetaan homotsygooteiksi. Mutaation suhteen heterotsygootteja yksilöitä voitaisiin käyttää jalostukseen vähentämään mutaation ja sitä kautta välilevysairauden yleisyyttä rodussa.

Koiranomistaja, ilmoita ranskanbulldoggisi mukaan tutkimukseen

Tutkimukseen valitaan mukaan 50 koiraa, joilla on Kennelliiton virallinen selkäkuvaustulos IDD0 (selkäkuvaus 24kk – 48 kk iässä) ja 50 koiraa, joilla on Kennelliiton virallinen selkäkuvaustulos IDD3 (kuvausiällä ei väliä).

Mukaan valituilta koirilta tullaan ottamaan poskisolunäyte tutkimukseen. Näytteen antaminen on tutkimukseen osallistuvan koiran omistajalle ilmainen. Poskisolunäytteet tutkitaan Laboklinissa. Näytteenottopaikkoja tullaan järjestämään mahdollisuuksien mukaan ympäri Suomea. Tutkimus on avoin kaikille Suomeen rekisteröidyille ranskanbulldogeille (myös ei-jäsenet). Omistaja saa myös itselleen tuloksen näytteestä.

Tutkimuksen toteuttaa Suomen Ranskanbulldogit ry. Yhdistys on saanut apurahan tutkimuksen toteuttamiseen Suomen Kennelliitolta ja Helsingin yliopistolta. Loppuraportti tullaan julkaisemaan yhdistyksen kotisivulla, sekä toimittamaan Suomen Kennelliitolle. Raportista ei ole mahdollista tunnistaa yksittäistä koiraa. Ilmoita koirasi heti mukaan tutkimukseen, näytteiden otto on tarkoitus aloittaa syksyllä 2020.

Jos omistat koiran, jonka virallinen selkätulos on IDD0 (IDD0 tuloksen saanut koira tulee olla kuvattu 24-48kk iässä) tai IDD3, ja joka on rekisteröity Suomeen, voit ilmoittaa koirasi mukaan tutkimukseen tällä lomakkeella:

HUOM! Ilmoittautuminen mukaan tutkimukseen on päättynytr.

Osallistujille ilmoitetaan henkilökohtaisesti sähköpostilla koiran pääsystä mukaan tutkimukseen. Osallistujat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Hakuaika päättyy kun tarvittava määrä koiria on saatu mukaan tutkimukseen.

Mahdolliset kysymykset voi lähettää jalostustoimikunnalle, jalostus@suomenranskanbulldogit.fi.
Välilevyjen rappeuma- ja kalkkeumatutkimuksen haku on päättynyt IDD0 koirien osalta 17.11.2020.

Tähän mennessä ilmoitetut koirat ovat kaikki mukana tutkimuksessa.

Haku IDD3 koirien osalta on edelleen auki ja ilmoitamme erikseen kun haettava ryhmä on täynnä.

Kiitos aktiivisuudesta!

(sivusto päivitetty 17.11.2020)