Geenitestit

Geenitestit ranskanbulldogeille

Tiesitkö, että Suomen Ranskanbulldogit ry:n jäsenten on mahdollisuus testauttaa edullisemmin oma koiransa poskisolunäytteeseen perustuvalla Laboklinin CDPA, CDDY, IVDD risk –geenitestillä?
Testi on sama, jota käytettiin aineistonkeruussa tutkimuksessa (ks. ELT, dos. Anu Lappalaisen tutkimusraportti),
jolla selvitettiin ranskanbulldogeilla esiintyvän välilevysairauden altistavan geenimutaation (12-FGF4) yleisyyttä.
Testi toimii yhtenä jalostuksen työkaluna, mutta kotona suoritettu näytteenotto ei täytä virallisen geenitestin edellytyksiä.
Mikäli tarvitset viralliset tulokset, on yhdistyksen kautta ostamasi testipaketin poskisolunäytteenotto tapahduttava eläinlääkärillä.

Geenitestit lyhyesti

Degenerative Myelopathy - PCR : Degeneratiivinen myelopatia on selkäydinrappeumasairaus, joka periytyy autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena.
Cystinuria - PCR : Kystinuria on munuaisaineenvaihdunnan häiriötila, jossa virtsaan jää liikaa kysteiinia, mikä taas altistaa kystiinikiteille ja -kiville.
Chondrodystrophy (CDDY and IVDD risk) - PCR : kondrodystrofia-geeni aiheuttaa kantajalleen kohonnutta riskiä selän välilevyongelmiin.
Chondrodysplasia (CDPA) - PCR : lyhytraajaisuus
Canine Multi-Focal Retinopathy (CMR) : Koiran multifokaalinen retinopatia on perinnöllinen silmäsairaus, jolle on ominaista verkkokalvon irrottautumisen alueet.
Congenital Hypothyroidism with goiter (CHG) - PCR : Synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta ja struuma (CHG) on tila, joka estää elimistöä tuottamasta tehokkaasti kilpirauhashormoneja, joita tarvitaan kehitykseen ja kasvuun.
Hereditary Cataract (HSF4) - PCR * : Perinnöllinen kaihi (tutkittu HSF4 mutaation osalta, mutta on mahdollista että muut vielä tutkimattomat mutaatiot saatttavat aiheuttaa taudin/fenotyypin).

Miksi geenitesti kannattaa tehdä?

CDDY- eli kondrodystrofia-geeni aiheuttaa kantajalleen kohonnutta riskiä selän välilevyongelmiin.
Tutkimuksen (A. Lappalainen) mukaan ranskanbulldogeilla on tämän geenin esiintymisessä vaihtelua. Sen perusteella ranskanbulldoggien olisi mahdollista vähentää välilevysairauden (IDD) riskiä hyödyntämällä CDDY-geenitestejä jalostusvalinnoissa, koska rodussa on tämän CDDY-geenin suhteen vielä heterotsygootteja ja jopa villityyppejä (ei kantaja).

Tilaa Laboklinin geenitesti koirallesi!


Suomen Ranskanbulldogit Ry:n jäsenten ranskanbulldogeille Laboklin geenitesti Chondrodysplasia (CDPA) & Chondrodystrophy (CDDY) (IVDD risk)

Hinta 29,00€/testi

Maksettuasi sähköpostilla saamasi laskun, lähetämme sinulle valmiiksi esitäytetyn kaavakkeen, johon lisäät omat sekä koirasi tiedot.

Laboklin lähettää sinulle näytteenottopakkauksen. Otettuasi koiraltasi ohjeiden mukaisesti poskisolunäytteen, lähetät laatikon takasin Laboklinille. 

Tulokset tulevat yhdistykselle ja me lähetämme ne teille. 

Suomen Ranskanbulldogit ry käyttää terveystutkimustuloksia tiedonkeruuseen, tilastointiin ja julkaisuun nimettömänä.

Osta geenitesti tästä linkistä: Laboklin geenitesti
Tiedustelut: jalostus@suomenranskanbulldogit.fi

Geenitestien tulokset

Lista geenitestien tuloksista koirittain löytyy TÄÄLTÄ

Koiran testituloksen voi ilmoittaa listalle olemalla yhteydessä sähköpostitse yllapito@suomenranskanbulldogit.fi

Muistathan liittää mukaan seuraavat tiedot:
- koiran virallinen nimi
- koiran rekisterinumero
- geenitestin tuloksen joko kuvana tai liitteenä
- koiran sukupuoli