Ensimmäistä kertaa tulossa kävelytestiin?

Ensimmäistä kertaa tulossa kävelytestiin?

Kuva Sofia Maulammi

Ei hätää, yhdistyksen järjestämissä testeissä on aina paikalla riittävästi henkilökuntaa opastamassa ja auttamassa!

Videon copyright Suomen Kennelliitto (https://www.facebook.com/kennelliitto/posts/2615000365214636)

Kävelytestissä arvioidaan koiran rasituksensietokykyä

Testiin voivat osallistua vähintään 18 kuukauden ikäiset koirat, jotka täyttävät Kennelliiton voimassa olevat tunnistusmerkintä- ja rokotusmääräykset.

Testialueen rata on varattu vain testiä suorittavalle koiralle, eikä siellä ole muita häiriötekijöitä. Testi alkaa koiran papereiden täyttämisellä ja koiran rokotuskortin sekä sirun tarkistamisella, muista siis huolehtia että rokotukset ovat voimassa.

Testin kulku lyhyesti:

  1. Testin alussa eläinlääkäri tekee koiralle kliinisen tutkimuksen; mittaa lämmön, tarkistaa sydämen sykkeen, kirjaa sierainten ahtauman sekä arvioi yleistilan.
  2. Koira kävelee 1000 metriä taluttimessa. Koiran tulee kävellä tai ravata (ei laukata/juosta). Kävelyttäjä saa juosta, jos koiran tahti sitä edellyyttää. Juoksemiseen ei kuitenkaan ole tarvetta, 11 minuutin maksimiaika ranskanbulldogeille riittää kun kävelee ripeästi. Valvova eläinlääkäri tarkkailee koiraa koko kävelyn ajan. Paikalla on myös aina sihteeri, joka laskee käveltyä matkaa (kierroksia) ja opastaa tarvittaessa, mikäli esimerkiksi vauhtia tulee lisätä. Kilometrin matkan tultua täyteen sihteeri pyytää koirakkoa pysähtymään ja eläinlääkäri mittaa koiran lämmön, sydämen sykkeen sekä arvioi BOAS-asteen, jotka kirjataan kaavakkeeseen. Tämän jälkeen koirakko siirtyy erikseen rajatulle palautumisalueelle. Palautumisaika on 15 minuuttia, jonka aikana koiraa ei saa viilentää muilla keinoin kuin tarjoamalla sille vettä (poikkeus eläinsuojelulliset syyt, tällöin testi hylätään).
  3. Valvova eläinlääkäri arvioi koiran välittömästi 15 minuutin palautusmisajan jälkeen mittaamalla koiralta lämmön ja sydämen sykkeen, sekä arvioimalla yleistilan. Tämän jälkeen testi on valmis ja eläinlääkäri antaa palautteen ja testikaavakkeen koiran omistajalle.

Kävelytestiin liittyvät kliiniset tutkimustulokset, sierainten avoimuus sekä varsinaisen kävelytestin tulos merkitään tätä tarkoitusta varten laadittuun Kennelliiton kävelytestilomakkeeseen, joka toimitetaan Kennelliittoon. Kävelytestin tulos (hyväksytty/hylätty/keskeytetty sekä mahdollisen keskeytyksen syy) sekä BOAS-arvo tulevat näkyviin jalostustietokantaan.

Jos valvova eläinlääkäri havaitsee testitilaisuudessa kohtuuttoman häiriötekijän, testi keskeytetään, eikä koiralle merkitä tulosta. Hylätyn testin voi uusia kerran, aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua. Keskeytetyn testin voi uusia kaksi kertaa. Tällöin uusintaosallistumiselle ei ole aikarajaa.

Kävelytesti suoritetaan 15-25 asteen lämpötilassa sisä- tai ulkotiloissa. Koiraa voi kävelyttää sen omistaja tai hänen valitsemansa henkilö. Koira pidetään kävelyn ajan kytkettynä. Tarpeen vaatiessa paikalta löytyy myös kävelyttämiseen apua, tästä on hyvä sopia etukäteen (ilmoittautumisen yhteydessä) mikäli tietää tarvitsevansa apua. 

Ennen testiajan varaamista, on koira hyvä opettaa kävelemään kauniisti hihnassa. Kävelyestissä koiralla saa olla kaulapanta tai valjaat sekä mukaan tulee tietenkin ottaa talutushihna. Ota mukaan koiralle välineet jotka istuvat parhaiten koiran päälle ja omaan käteen. Voit ottaa mukaan myös maistuvia herkkuja koiralle, radalla palkkaaminen on sallittua. Lelu ei ehkä ole paras vaihtoehto tilanteeseen koska koiran olisi tarkoitus olla kiihtymättä turhaan.

Kävelytestissä noudatetaan Kennelliiton antidopingsääntöä sekä yleistä jääviyssääntöä. Huomiothan, että joidenkin lääkkeiden käyttö (esim. matkapahoinvointilääke) on kiellettyä. Antidopinglistan ja lääkkeiden varoajat pääseet tarkistamaan tästä linkistä: https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/kennelliiton-ohje-laakeaineista-ja-niiden-varoajoista-laakeohje-0

Testiin ei saa osallistua:

  • koira, jolla on hengitysvaikeuksia tai niihin viittaavia oireita
  • koira, jonka hengitysteitä on korjattu kirurgisesti
  • sairas koira
  • narttu alle 30 vrk ennen synnytystä tai alle 75 vrk synnytyksen jälkeen.

 

Lisätietoa kävelytestistä löytyy Suomen Kennelliiton sivuilta:

https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/koiran-terveystutkimukset/kavelytestissa-arvioidaan-koiran-rasituksensietoa

Suomen Ranskanbulldoggiyhdistys
Suomen Ranskanbulldoggiyhdistys
Suomen Ranskanbulldogit ry on vuonna 1983 perustettu ranskanbulldoggien rotua harrastava yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on hoitaa ja edistää ranskanbulldogin tuntemusta ja jalostusta Suomessa sekä ohjata jäseniään hoitamaan ja kasvattamaan koiransa oikein ja pysyttämään rodun tason korkeana.