Terveys ja sairaudet

 

Sairausilmoitukset

Sinunkin koirasi sairauden ilmoitus on tärkeä!
Listalla ilmoitetaan ranskanbulldogilla eläinlääkärillä diagnosoiduista sairauksista. Jos koirasi sairastaa/sairasti jotain periytyvää tai geneettiseen alttiuteen liittyvää sairautta voit ilmoittaa siitä Jalostustoimikunnalle kirjeitse. Ilmoituksen voi jättää vain koiran omistaja.

Mikäli haluat koirasi pois listalta, ilmoita siitä sähköpostilla: jalostus[a]suomenranskanbulldogit.fi.

>> Sairausilmoitus (pdf)
>> Sairauslista (pdf)
 

Sairausilmoitukset

Sinunkin koirasi sairauden ilmoitus on tärkeä!
Listalla ilmoitetaan ranskanbulldogilla eläinlääkärillä diagnosoiduista sairauksista. Jos koirasi sairastaa/sairasti jotain periytyvää tai geneettiseen alttiuteen liittyvää sairautta voit ilmoittaa siitä Jalostustoimikunnalle kirjeitse. Ilmoituksen voi jättää vain koiran omistaja.

Mikäli haluat koirasi pois listalta, ilmoita siitä sähköpostilla: jalostus[a]suomenranskanbulldogit.fi.

>> Sairausilmoitus (pdf)
>> Sairauslista (pdf)

Sairaus ei ole söpöä

Sosiaalisessa mediassa jaetaan ranskanbulldogeista usein kuvia, jotka ensisilmäyksellä vaikuttavat varsin suloisilta. Totuus kuvien taustalla saattaa kuitenkin olla toinen ja kuvissa söpöinä esitetyt piirteet kertovatkin todellisuudessa vakavista terveysongelmista. Alle on koottu yleisimpiä väärinkäsityksiä, joihin on syytä suhtautua kriittisesti.
Hengitysongelmat
Lelu suussaan nukkuva koira näyttä hellyttävältä, eikö vain? Totuus on kuitenkin karumpi, sillä lelun pitäminen suussa kertoo, ettei koira kykene hengittämään nenän kautta nukkuessaan. Muita hengitysongelmien oireita ovat mm. voimakkaasti rohiseva hengitys ja kuorsaaminen, alentunut rasituksensietokyky, pyörtyily, unenaikaiset hengityskatkokset sekä oksentelu. Hengitysongelmia voi rodussa vähentää ja estää käyttämällä jalostukseen vain vapaasti hengittäviä, terveitä koiria. Hengitysvaivoista kärsivän yksilön tilannetta voi parantaa nenää ja nielua avartavalla kirurgisella toimenpiteellä.

Lue lisää hengitysongelmista >>
Allergiat ja kova kutina
Koira tanssii musiikin tahtiin ja ketkuttaa takamustaan kuin paraskin show-tähti, mikäs se hauskempaa? Koirasta tilanne tuskin on kuitenkaan hauska, sillä takapuolen hinkkaamisen syy ei suinkaan ole ihmisten huvittaminen, vaan sietämätön kutina takapäässä. Kutinan syy pitäisikin selvittää ja mikäli taustalla on allergia tai atopia, tulisi hoitosuunnitelma laatia yhdessä eläinlääkärin kanssa koiran elämänlaadun parantamiseksi. Myös tulehtuneet anaalirauhaset saattavat aiheuttaa tämänkaltaista oireilua ja vaativat eläinlääkärin tutkimusta.

Omistajan tulee myös huolehtia takapään ja etenkin häntäpoimun hyvästä puhdistuksesta.

Lue lisää immunologisista ongelmista >>
Uimaripentu
Raajat levällään rötköttävä pikkupentu on syötävän suloinen. Ja sairas. Lattarintaisuutta aiheuttavan kehityshäiriön syy on tuntematon. Osaa uimaripennuista voivat kuntoutuksella kehittyä normaalisti, mutta vakavimmissa tapauksissa pentu joudutaan lopettamaan ennen luovutusikää.

(Kuvat: M. Nygård)

Ilmavaivat
Pieruhuumori se vasta naurattaakin! Paitsi jos jatkuvan paukuttelun syynä ovat vakavat ruoansulatushäiriöt ja ikävät ilmavaivat. Kukapa nauttii jos suolistokaasut möyrivät mahassa alituiseen. Mikäli koirasi kärsii jatkuvista ilmavaivoista, voi helpotus löytyä ruokavaliota vaihtamalla.
Mikäli epäilet koirasi oireilevan jollakin yllämainitulla tavalla, ota yhteys eläinlääkäriin hoitosuunnitelman laatimiseksi ja keskustele asiasta koirasi kasvattajan kanssa. Terveysongelmia rodussa voidaan estää käyttämällä vain terveitä yksilöitä jalostukseen. Lue lisää terveydestä ja jalostusohjeista yhdistyksen sivuilta.

Pidetään yhdessä huolta ranskanbulldogeistamme.
Epäterveitä piirteitä ihannoivia kuvia ei kannata jakaa sosiaalisessa mediassa! Kuvien sijaan voi jakaa tietoa.

>> Juttu pdf-tiedostona
Julkaistu Ranskis-lehdessä 3/16
>> In English, download here: Illnessisnotcuteness

Hengitystie- ja suuongelmat

Brakykefaalinen syndrooma on lyhytkalloisuuden (brakykefalia) aiheuttama hengitysoireyhtymä. Oireyhtymän taustalla on lyhentyneen kallon ja hengitysteiden pehmytkudoksen välinen epäsuhta: vaikka koiran kallon luusto on pienentynyt, ei kallon sisäinen pehmytkudos ole vähentynyt samassa suhteessa. Tästä aiheutuu hengitysteiden ahtautta ja pahimmillaan koiran elämänlaatua vakavasti alentavia hengitysongelmia.

Brakykefaalisen oireyhtymän (BOAS) ensisijaiset rakenteelliset muutokset ja epämuodostumat ovat lyhyt kuono, ahtaat sieraimet sekä nenän eteinen, epämuodostuneet nenäkuorikot ja muut nenäontelon ahtaumat, pidentynyt pehmeä kitalaki ja muut nenänielun rakenteelliset muutokset.

Immunologiset ongelmat

Ranskanbulldogeilla on todettu useita eriasteisia immunologisia ongelmia, kuten atopiaa, atooppista dermatiittia, ruoka-aineallergioita, hiivayliherkkyyttä, furunkuloosia sekä demodikoosia.

Kennelliiton terveyskyselyn väliaikaraportista (tuloksia julkaistu Ranskis-lehden numerossa 3/2015) käy ilmi, että 150 ranskanbulldogin joukossa ranskanbulldogeilla esiintyy muita rotuja useammin toistuvia tai jatkuvia allergiatyyppisiä oireita kuten ihon ja tassujen kutinaa, hilseilyä tai punoitusta ja tassutulehduksia (21,33%).

Neurologiset ongelmat

Hermostoa koskevat sairaudet ovat hyvin monimuotoisia. Hermosto-oireet voivat ilmetä apaattisuutena, lievinä liikekoordinaatio-ongelmina, kuten ontumisena, tasapaino-ongelmina ja epänormaalina koordinaationa, tai henkeä uhkaavina oireina, kuten koko liikemotoriikan pettämisenä, halvaantumisena, kouristuskohtauksina ja koomana.

Silmät

Ranskanbulldoggeilla todettuja silmäsairauksia
Virallinen silmätarkastus voidaan tehdä kaikille rekisteröidyille ja tunnistusmerkityille koirille. Koska ranskanbulldoggien silmäongelmat puhkeavat yleensä vasta yhden vuoden iän jälkeen, suositellaan ensimmäistä virallista silmätarkastusta tehtäväksi vasta koiran täytettyä yksi vuotta. Silmätarkastuksen tekee siihen erikseen koulutettu silmäspesialisti.

Selkäongelmat

Ranskanbulldogeilla esiintyviä selkäongelmia

Viralliset selkäkuvaukset suositellaan tekemään 2-3 vuotiaille koirille. Tämä siksi, että selkä on viimeinen osa koirasta, mikä luutuu. Selkäkuvaus tehdään aina rauhoitettuna, sillä koiran pitää olla kuvauksen ajan liikkumatta ja tietyssä asennossa. Kennellitolla on tarkka ohjeistus siihen miten kuvat otetaan ja mitä kuvia mistäkin rodusta tarvitaan virallista lausuntoa varten.

Nivelet

Ranskanbulldogeille on luustotutkimuksista mahdollista saada Kennelliiton virallinen lausunto. Virallisiin luustotutkimuksiin kuuluvat polvitutkimus, kyynär-, lonkka- ja selkäkuvaus. Tutkimukset voidaan tehdä kaikille tunnistusmerkityille rekisteröidyille ranskanbulldogeille. Jokaisen osa-alueen tutkimusohjeet löydät Kennelliiton sivuilta Kennelliitto viralliset terveystutkimukset . Huomioithan, että ohjeissa on mainittu myös ikärajat lausuntojen saantiin. Rauhoitusta vaativat tutkimukset suositellaan otettavan samaan aikaan.

Sisäelinongelmat

MEGAESOPHAGUS (esofagusdilataatio) eli ruokatorven laajentuma voi olla synnynnäinen tai myöhemmällä iällä kehittynyt. Koiralla, jolla on Megaesophagus, on vaikeuksia niellä ruokansa, sillä sairaus surkastuttaa koiran ruokatorven lihakset eikä ruoka siirry normaalilla tavalla mahaan. Epämuodostunut ruokatorvi kerää ruokaa ja eritteitä, ja pienillä pennuilla se saattaa aiheuttaa kasvun hidastumista ja keuhkokuumeen pian kiinteän ruuan aloittamisen jälkeen.