Terveys ja sairaudet

Terveys ja sairaudet

Hengitystie- ja suuongelmat

Brakykefaalinen syndrooma on lyhytkalloisuuden (brakykefalia) aiheuttama hengitysoireyhtymä. Oireyhtymän taustalla on lyhentyneen kallon ja hengitysteiden pehmytkudoksen välinen epäsuhta: vaikka koiran kallon luusto on pienentynyt, ei kallon sisäinen pehmytkudos ole vähentynyt samassa suhteessa. Tästä aiheutuu hengitysteiden ahtautta ja pahimmillaan koiran elämänlaatua vakavasti alentavia hengitysongelmia.

Brakykefaalisen oireyhtymän (BOAS) ensisijaiset rakenteelliset muutokset ja epämuodostumat ovat lyhyt kuono, ahtaat sieraimet sekä nenän eteinen, epämuodostuneet nenäkuorikot ja muut nenäontelon ahtaumat, pidentynyt pehmeä kitalaki ja muut nenänielun rakenteelliset muutokset.

Immunologiset ongelmat

Ranskanbulldogeilla on todettu useita eriasteisia immunologisia ongelmia, kuten atopiaa, atooppista dermatiittia, ruoka-aineallergioita, hiivayliherkkyyttä, furunkuloosia sekä demodikoosia.

Kennelliiton terveyskyselyn väliaikaraportista (tuloksia julkaistu Ranskis-lehden numerossa 3/2015) käy ilmi, että 150 ranskanbulldogin joukossa ranskanbulldogeilla esiintyy muita rotuja useammin toistuvia tai jatkuvia allergiatyyppisiä oireita kuten ihon ja tassujen kutinaa, hilseilyä tai punoitusta ja tassutulehduksia (21,33%).

Neurologiset ongelmat

Hermostoa koskevat sairaudet ovat hyvin monimuotoisia. Hermosto-oireet voivat ilmetä apaattisuutena, lievinä liikekoordinaatio-ongelmina, kuten ontumisena, tasapaino-ongelmina ja epänormaalina koordinaationa, tai henkeä uhkaavina oireina, kuten koko liikemotoriikan pettämisenä, halvaantumisena, kouristuskohtauksina ja koomana.

Silmät

Ranskanbulldoggeilla todettuja silmäsairauksia
Virallinen silmätarkastus voidaan tehdä kaikille rekisteröidyille ja tunnistusmerkityille koirille. Koska ranskanbulldoggien silmäongelmat puhkeavat yleensä vasta yhden vuoden iän jälkeen, suositellaan ensimmäistä virallista silmätarkastusta tehtäväksi vasta koiran täytettyä yksi vuotta. Silmätarkastuksen tekee siihen erikseen koulutettu silmäspesialisti.

Selkäongelmat

Ranskanbulldogeilla esiintyviä selkäongelmia

Viralliset selkäkuvaukset suositellaan tekemään 2-3 vuotiaille koirille. Tämä siksi, että selkä on viimeinen osa koirasta, mikä luutuu. Selkäkuvaus tehdään aina rauhoitettuna, sillä koiran pitää olla kuvauksen ajan liikkumatta ja tietyssä asennossa. Kennellitolla on tarkka ohjeistus siihen miten kuvat otetaan ja mitä kuvia mistäkin rodusta tarvitaan virallista lausuntoa varten.

Nivelet

Ranskanbulldogeille on luustotutkimuksista mahdollista saada Kennelliiton virallinen lausunto. Virallisiin luustotutkimuksiin kuuluvat polvitutkimus, kyynär-, lonkka- ja selkäkuvaus. Tutkimukset voidaan tehdä kaikille tunnistusmerkityille rekisteröidyille ranskanbulldogeille. Jokaisen osa-alueen tutkimusohjeet löydät Kennelliiton sivuilta Kennelliitto viralliset terveystutkimukset . Huomioithan, että ohjeissa on mainittu myös ikärajat lausuntojen saantiin. Rauhoitusta vaativat tutkimukset suositellaan otettavan samaan aikaan.

Sisäelinongelmat

MEGAESOPHAGUS (esofagusdilataatio) eli ruokatorven laajentuma voi olla synnynnäinen tai myöhemmällä iällä kehittynyt. Koiralla, jolla on Megaesophagus, on vaikeuksia niellä ruokansa, sillä sairaus surkastuttaa koiran ruokatorven lihakset eikä ruoka siirry normaalilla tavalla mahaan. Epämuodostunut ruokatorvi kerää ruokaa ja eritteitä, ja pienillä pennuilla se saattaa aiheuttaa kasvun hidastumista ja keuhkokuumeen pian kiinteän ruuan aloittamisen jälkeen.