Koiranpäivä 2021 – Opi koirasi parhaaksi kaveriksi!

Koiranpäivä 2021 – Opi koirasi parhaaksi kaveriksi!

©Sofia Maulammi

Tänään on Koiranpäivä! 

Valtakunnallista Koiranpäivää juhlitaan vuosittain 24. huhtikuuta. Tänä vuonna Koiranpäiväna tuodaan esille koiran aktivointia ja koiran kanssa harrastamista. Kuten tiedämme, koirat kaipaavat virikkeitä ja toimintaa. Yhteinen harrastaminen koiran kanssa tuo iloa niin koiralle kuin omistajallekin sekä edistää molempien hyvinvointia. Ei turhaan sanota, että koira ihmisen paras ystävä! 

Paikalliset koirakerhot ja -koulut tarjoavat nykypäivänä monenlaista puuhaa koirille omistajineen koirankoulutuksesta erilaisiin harrastuksiin. Tämänhetkisen tietämyksen mukaan paras tapa kouluttaa eläinystävällisesti koiraa on käyttää koulutuksessa positiivista vahvistamista eli koiran oikean käyttäytymisen palkitsemista.

Suomen Kennelliitto tarjoaa tänään 24.4.2021 kaksi webinaaria koiran hankintaa harkitseville ja uusille koiranomistajille:

Mitä pitää tietää koiraa hankkiessa? (klo 12)

Neuvot perusarkeen koiran kanssa (klo 14)

Maksuttomiin webinaareihin voivat osallistua kaikki kiinnostuneet tästä linkistä:

http://www.kennelliitto.fi/koirat/koiranpaiva-244/koiranpaivan-2442021-webinaarit

Yhdistys esittelee tässä artikkelissa muutamia harrastuslajeja joita ranskanbulldoggien kanssa harrastetaan. Lisää eri harrastuslajeista pääset lukemaan vuoden 2021 Ranskis-lehdistä!

#koiranpaiva #koiranpaiva2021 #koiranpaivaonmeidanpaiva #tassuatoiseneteen #koiranpaivanvinkki

Rally-toko

Rally-toko on matalan kynnyksen laji, joka sopii kaiken rotuisille koirille. Se on sekoitus tokoa, koiratanssia ja agilitya. Laji on kehitetty Yhdysvalloissa ja se virallistui Suomessa 1.5.2014. Tärkeintä lajissa on koiran ja ohjaajan välinen iloinen yhteistyö. Ylemmät luokat tarjoavat kyllä haastettakin tavoitteellisemmille ohjaajille. Rally-toko kokeessa suoritetaan rata, joka koostuu luokasta riippuen 10-20 kappaleesta tehtäväkylttejä. Tehtävät koostuvat perustottelevaisuus liikkeistä, erilaisista käännöksistä, pyörähdyksistä, puolenvaihdoista, pujotteluista, hypyistä jne. ja niiden vaativuus kasvaa luokittain.

Ensimmäinen eli alokasluokka (ALO) suoritetaan koira kytkettynä. Seuraavat luokat suoritetaan koira vapaana. Koirakon tulee suorittaa jokaisessa luokassa kolme hyväksyttyä tulosta päästäkseen kilpailemaan seuraavaan luokkaan. Hyväksyttyyn tulokseen vaaditaan vähintään 70/100 pistettä.

Alokasluokan jälkeen on mahdollista siirtyä avoimeen luokkaan (AVO), siitä voittajaluokkaan (VOI) ja korkeimpaan mestariluokkaan (MES). Joka luokasta koirakko saa kolmesta hyväksytystä tuloksesta koulutustunnuksen RTK1-4. Mestariluokassa on mahdollista valioitua.
Rally-tokossa koiraa saa kehua ja kannustaa suorituksen aikana. Alemmissa luokissa myös käsimerkit ja vartaloavut ovat sallittuja. Tehtävän voi uusia kaksi kertaa radan aikana. Virhepisteitä tulee mm. kovasta komentamisesta, haluttomuudesta, liiallisesta vinoudesta, nuuhkimisesta ja kyltteihin koskemisesta.
Hylkäämiseen johtavia virheitä ovat mm. koiran poistuminen kehästä, kontrollin puute, ratavirhe tai tarpeiden tekeminen kehään. Rally-tokossa koirakko suorittaa koko radan yksin, ryhmäliikkeitä ei ole.

Lajia harrastamalla on mahdollista vahvistaa koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä kommunikointia. Se tarjoaa koiralle mukavaa tekemistä ja sitä on helppo harjoitella esim. ulkoilun yhteydessä tai kotona. Etenkin ylemmät luokat tarjoavat koiralle myös fysiikkatreeniä mm. oikealla puolella seuraamisen, takapään käytön ja peruutusten muodossa. Mikäli laji kiinnostaa netistä löytyy paljon videoita koesuorituksista ja facebookista keskusteluryhmiä. Laji on hyvin suosittu, joten koulutusta järjestetään ihan joka puolella Suomea. Rally-toko kyltit ja eri luokkien kisaratoja löytyy Rally-toko yhdistyksen sivuilta (rally-toko.fi).

Paitsi että laji sopii eri roduille, sopii se myös kaiken ikäisille koirille. Olen itse harrastanut rally-tokoa eläkelajina kahden koiran kanssa. Etenkin alemmat luokat sopivat hyvin myös eläkeläisille, koska suorittamisen ei tarvitse olla niin pilkun tarkkaa ja koiraa on mahdollista ohjata ja kehua koko radan ajan. Koen sen olevan vanhallekin koiralle mieluisa laji. Ylemmissä luokissa koiralta vaaditaan fyysisesti enemmän, mikä on asettanut rajoitteita eläkeläisten kanssa kisaamiseen, kun esim. takapää ei enää toimi kuten nuorella koiralla. Aloitin lajin oman nyt edesmenneen amstaffini kanssa koiran ollessa noin kahdeksanvuotias. Lopetimme yhteen mestariluokan hyväksyttyyn tulokseen koiran ollessa 11,5 -vuotias. Ehdimme saada kaikkiaan kolme koulutustunnusta (joista yhden SM joukkuekilpailussa) sekä joukkuepronssin piirinmestaruuskokeesta.

Tällä hetkellä kilpailen siskoni kahdeksanvuotiaan ranskanbulldoggi Hilman kanssa voittajaluokassa. Meillä olisi kasassa yhtä tulosta vajaa koulutustunnus RTK3. Kokeet ovat nyt koronan vuoksi jäissä ja kovasti jännitetään, saadaanko vielä tuo puuttuva tulos, kun ikää alkaa jo olla. Koiran ehdoilla. Hilmalla on harrastekoiralle oikein hyvä kontakti ja motivaatio tehdä. Se oppii tehtävät nopeasti ja pystyy keskittymään niihin jopa voittajaluokan 20 kyltin ajan. Siis halutessaan-oman mausteensa harrastamiseen antaa ranskanbulldogin omapäisyys ja satunnaiset päähänpistot. Koen silti ranskiksen varsin sopivaksi harrastekaveriksi tähän lajiin. Toivottavasti kiinnostus lisääntyy rotuharrastajien keskuudessa.

Aurinkoista kevättä!

– Saija Tiainen –  (kirjoittaja on usean lajin harrastaja ja freelancer toimittaja)

 

Junior Handler

Miten Junior Handler (JH) harrastuksen voi aloittaa? – JH:n voi aloittaa käymällä aluksi Match Show kilpailuissa, jotka ovat leikkimielisiä koiranäyttelyitä. Siellä voi kisata JH-kilpailussa tai Lapsi & Koira kilpailussa omalla tai lainakoiralla. Monella paikkakunnalla myös järjestetään Junior Handler treenejä, joissa pääsee harjoittelemaan erilaisten koirien kanssa.

Mikä JH harrastuksessa viehättää? – Itse pidän Junior Handlerissä koirien kanssa touhuamisesta sekä siitä, että oppii esittämään monia eri rotuja ja rodun edustajia. Vaikka kilpailutilanteessa vähän jännittäisi, ei koskaan kehässä ole yksin, sillä koira on aina kanssasi. Lajin myötä olen saanut myös pitkäkestoisia ystävyys- ja kasvattajasuhteita.

Paras muisto JH ajalta? – Junior Handleria harrastin seitsemän vuotta ja niihin vuosiin mahtui monia hyviä muistoja. Jokainen onnistuminen kehässä on hyvä muisto, mutta yksi ylitse muiden oli Pohjoismaidenmestaruuden voitto vuonna 2019. Kilpailu järjestettiin Ruotsissa, minne matkustimme yhdessä Suomen maajoukkueen kanssa. Reissu kaiken kaikkiaan oli ihan huikea, enkä tule ikinä unohtamaan kuinka hauskaa meillä siellä oli.

Miten pystyy harrastamaan ilman koiraa? – Jos sinulle ei ole omaa koiraa, ei se estä sinua harrastamasta Junior Handleria, sillä monet ihmiset ovat halukkaita tarjoamaan koiraansa kisakoiraksi. Itse rohkeasti kysymällä voi löytää todella hyviä koiria mukaan JH uralleen.

Miten JH harrastus on auttanut koiranäyttelyissä muuten / miten JH eroaa normaalista koiranäyttelyarvostelusta?  – JH:n kautta pääsee harjoittelemaan monen eri rodun esittämistä esimerkiksi kilpailuissa vaihtokoirina, jolloin kilpailijat vaihtavat koiriaan keskenään. Näin rotutietämys harjaantuu ja rotukehissä pystyy esittämään monia rotuja. Junior Handlerissa tuomari arvostelee, miten esittäjä esittää esitettävää koiraa kehässä. Koiran rakenteella tai ulkonäöllä ei siis pitäisi olla merkitystä. Rotukehissä taas tuomarit arvostelevat koiraa, eivätkä esittäjää. Molemmissa koirat kuitenkin esitetään samalla tavalla ja kehässä tehdään samoja liikkeitä.

Sabrina Snellman

Agility

Olen Nora Hosay 12v Vesannolta. Äitini kasvattaa ranskanbulldoggeja kennelnimellä Koivumaanchi’s. Aloitin agilityn harrastamisen marraskuussa-20 nuorten alkeisryhmässä. Harrastuskavereina minulla on Aili (FI CH Koivumaanchi’s Aili Ainokainen), sekä Ailin tytär Asta (Koivumaanchi’s Asta Aamutähti).

Molemmat koirat ovat tosi helppoja motivoida koska tykkäävät valtavasti olla radalla. Koirille riittää että on nameja joilla palkata. Aili oppii uudet asiat tosi helposti ja menee pelottomasti kaikki esteet. Asta kaipaa mieluummin hieman jarruttelua, koska on niin innokas, ettei tahdo nahoissaan pysyä kun pääsee radalle!

Haaveena minulla on tulevaisuudessa päästä myös kisaamaan. Meidän kuulumisia voi seurata Instagramissa: @asta_aava_frenchiegirls.

-Nora Hosay-

Suomen Ranskanbulldoggiyhdistys
Suomen Ranskanbulldoggiyhdistys
Suomen Ranskanbulldogit ry on vuonna 1983 perustettu ranskanbulldoggien rotua harrastava yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on hoitaa ja edistää ranskanbulldogin tuntemusta ja jalostusta Suomessa sekä ohjata jäseniään hoitamaan ja kasvattamaan koiransa oikein ja pysyttämään rodun tason korkeana.