YLE Areena ja YLE TV-1 kanavalla Sairaan kaunis koira-dokumentti

YLE Areena ja YLE TV-1 kanavalla Sairaan kaunis koira-dokumentti

YLE Areena ja YLE TV-1 kanavalla Sairaan kaunis koira-dokumenttiin liittyen.

Suomen Ranskanbulldogit ry ottaa rodun terveysasiat vakavasti. Yhdistys kannustaa ja tukee jäseniään terveystutkimuksissa niin luuston (lonkat ja selkä) kuin kävelytestin osalta, jossa mitataan myös koiran lämmönsäätelyä ja sierainten avoimuutta itse kävelyn lisäksi. Yhdistys on erittäin tietoinen rodun piirissä esiintyvistä ongelmista, mutta on myös huolissaan ongelmien yleistämisestä ja virheellisen tiedon levittämisestä, niin itse rotuun kuin kasvatukseen liittyen.

Ranskanbulldoggien rotumääritelmässä sanotaan: ”YLEISVAIKUTELMA: Tyypillinen pienikokoinen molossirotu. Pieneen kokoonsa nähden voimakas, lyhytrunkoinen, tanakka ja joka suhteessa tiivis, lyhytkarvainen koira, jolla on lyhyt ja litteä kuono, pystyt korvat ja luonnostaan lyhyt häntä. Koiran tulee vaikuttaa aktiiviselta, älykkäältä ja hyvin lihaksikkaalta sekä tiivisrakenteiselta ja vahvaluustoiselta. Mikään piirre ei saa olla liioiteltu eikä saa häiritä koiran ulkomuodon ja liikkeiden tasapainoa.”

Näissä muutamissa lauseissa tuodaan esille useita tärkeitä yksityiskohtia. Koiran tulee olla tiivis, ei siis lihava ja löysä. Mikään piirre ei saa olla liioiteltu, ei liian raskas, vaan rotumääritelmän mukaan max 14 kg + 0,5 kg. Nahkaa ei tule olla liikaa ja se ei saa luoda liian voimakkaita ryppyjä. Rotumääritelmän mukaan sierainten asennosta ja ylöspäin kääntyvästä kirsusta huolimatta koiran tulee kyetä hengittämään normaalisti nenän kautta. Ylälinjan tulee kohota liioittelemattomasti ja tasaisesti säästä lanteeseen asti. Yhdistyksen tavoitteena on saada ihmiset ymmärtämään rodun oikea olemus.

Rodun harrastajat ovatkin olleet positiivisesti kiinnostuneita ja vapaaehtoiset terveystutkimukset rekisteröidyillä koirilla ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Tarkasteltaessa esim. lonkkien tutkimuksia voidaan havaita, että viimeisten 10 vuoden (2008-2017) aikana Suomeen on rekisteröity 5049 ranskanbulldoggia, joista on lonkkien osalta tutkittu 430 eli n. 9 %. Näistä arvon A-C on saanut 313 koiraa eli n. 73 % tutkituista. Määrä ei ole vielä suuri, mutta kuten edellä todettu, niin määrät ovat kasvaneet ja tutkittua tietoa tulee jatkuvasti lisää, mutta kuitenkin tästäkin otannasta saadaan jo jonkinlaisia johtopäätöksiä. Tässä nähdään myös, että tulokset mm. lonkkien osalta eivät olekaan ihan niin huolestuttavia kuin mediassa ja somessa annetaan ymmärtää. Silmiä on tutkittu samassa ajassa 1200 koiralta eli n. 24 % rekisteröidyistä. Näistä terveiksi on todettu n. 76 %. Sairaiksi koiriksi lasketaan myös sellaiset yksilöt, joilla löydetään esim. ylimääräisiä ripsiäkin eli kyseessä ei siis välttämättä ole vakava sairaus näiden 24 % osalta.

Suomen Ranskanbulldogit ry ajaa aktiivisesti rodun terveyttä eteenpäin, samalla etsien tapoja taistella rodun ja rotumääritelmän väärinymmärrystä vastaan, jotta liioiteltuja ja sairaalloisia piirteitä pystyttäisiin tulevaisuudessa välttämään entistä paremmin ja tuloksena olisi entistä terveempi ja elinvoimaisempi ranskanbulldoggi.

Videon näet facebook-sivuiltamme

Suomen Ranskanbulldoggiyhdistys
Suomen Ranskanbulldoggiyhdistys
Suomen Ranskanbulldogit ry on vuonna 1983 perustettu ranskanbulldoggien rotua harrastava yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on hoitaa ja edistää ranskanbulldogin tuntemusta ja jalostusta Suomessa sekä ohjata jäseniään hoitamaan ja kasvattamaan koiransa oikein ja pysyttämään rodun tason korkeana.