Sairaus ei ole söpöä

Sairaus ei ole söpöä

Sosiaalisessa mediassa jaetaan ranskanbulldogeista usein kuvia, jotka ensisilmäyksellä vaikuttavat varsin suloisilta. Totuus kuvien taustalla saattaa kuitenkin olla toinen ja kuvissa söpöinä esitetyt piirteet kertovatkin todellisuudessa vakavista terveysongelmista. Alle on koottu yleisimpiä väärinkäsityksiä, joihin on syytä suhtautua kriittisesti.


Hengitysongelmat

hengitys

Lelu suussaan nukkuva koira näyttä hellyttävältä, eikö vain? Totuus on kuitenkin karumpi, sillä lelun pitäminen suussa kertoo, ettei koira kykene hengittämään nenän kautta nukkuessaan. Muita hengitysongelmien oireita ovat mm. voimakkaasti rohiseva hengitys ja kuorsaaminen, alentunut rasituksensietokyky, pyörtyily, unenaikaiset hengityskatkokset sekä oksentelu. Hengitysongelmia voi rodussa vähentää ja estää käyttämällä jalostukseen vain vapaasti hengittäviä, terveitä koiria. Hengitysvaivoista kärsivän yksilön tilannetta voi parantaa nenää ja nielua avartavalla kirurgisella toimenpiteellä.

Lue lisää hengitysongelmista yhdistyksen sivuilta.

Allergiat ja kova kutina

kutina

Koira tanssii musiikin tahtiin ja ketkuttaa takamustaan kuin paraskin show-tähti, mikäs se hauskempaa? Koirasta tilanne tuskin on kuitenkaan hauska, sillä takapuolen hinkkaamisen syy ei suinkaan ole ihmisten huvittaminen, vaan sietämätön kutina takapäässä. Kutinan syy pitäisikin selvittää ja mikäli taustalla on allergia tai atopia, tulisi hoitosuunnitelma laatia yhdessä eläinlääkärin kanssa koiran elämänlaadun parantamiseksi. Myös tulehtuneet anaalirauhaset saattavat aiheuttaa tämänkaltaista oireilua ja vaativat eläinlääkärin tutkimusta.

Omistajan tulee myös huolehtia takapään ja etenkin häntäpoimun hyvästä puhdistuksesta.

Lue lisää immunologisista ongelmista yhdistyksen sivuilta.

Ilmavaivat

pieru

Pieruhuumori se vasta naurattaakin! Paitsi jos jatkuvan paukuttelun syynä ovat vakavat ruoansulatushäiriöt ja ikävät ilmavaivat.  Kukapa nauttii jos suolistokaasut möyrivät mahassa alituiseen. Mikäli koirasi kärsii jatkuvista ilmavaivoista, voi helpotus löytyä ruokavaliota vaihtamalla.

Uimaripentu

meritahti

Raajat levällään rötköttävä pikkupentu on syötävän suloinen. Ja sairas. Lattarintaisuutta aiheuttavan kehityshäiriön syy on tuntematon. Osaa uimaripennuista voivat kuntoutuksella kehittyä normaalisti, mutta vakavimmissa tapauksissa pentu joudutaan lopettamaan ennen luovutusikää.

(Kuvat: M. Nygård)


Mikäli epäilet koirasi oireilevan jollakin yllämainitulla tavalla, ota yhteys eläinlääkäriin hoitosuunnitelman laatimiseksi ja keskustele asiasta koirasi kasvattajan kanssa. Terveysongelmia rodussa voidaan estää käyttämällä vain terveitä yksilöitä jalostukseen. Lue lisää terveydestä ja jalostusohjeista yhdistyksen sivuilta.

Pidetään yhdessä huolta ranskanbulldogeistamme.
Epäterveitä piirteitä ihannoivia kuvia ei kannata jakaa sosiaalisessa mediassa!
Kuvien sijaan voi jakaa tietoa, vaikka linkkamalla tämän sivun tai allaolevan kuvan keskusteluun.

 

Materiaalia linkattavaksi someen:

sairauseiole

Juttu pdf-tiedostona

Julkaistu Ranskis-lehdessä 3/16

Suomen Ranskanbulldoggiyhdistys
Suomen Ranskanbulldoggiyhdistys
Suomen Ranskanbulldogit ry on vuonna 1983 perustettu ranskanbulldoggien rotua harrastava yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on hoitaa ja edistää ranskanbulldogin tuntemusta ja jalostusta Suomessa sekä ohjata jäseniään hoitamaan ja kasvattamaan koiransa oikein ja pysyttämään rodun tason korkeana.