Rotukoirien terveysongelmien ratkaiseminen vie aikaa – vastuu myös pennunostajalla

Rotukoirien terveysongelmien ratkaiseminen vie aikaa – vastuu myös pennunostajalla

Hämeen Sanomat haastatteli Evidensian eläinlääketieteellistä johtajaa Anssi Tastia, Suomen Englanninbulldoggiyhdistyksen puheenjohtaja Harri Reimaria sekä Suomen Ranskanbulldogit ry:n jalostustoimikunnan puheenjohtaja Tanja Leppäniemeä.

Tast hämmästelee, että edelleen vastaanotolle tulee omistajia, jotka eivät ole tienneet rotuun liittyvistä vakavista terveysongelmista. Hänen mukaansa eläinlääkärin tehtävä ei ole lähteä arvostelemaan jalostustyötä tai syyllistää omistajaa, vaan auttaa eläintä voimaan paremmin.

Tanja Leppäniemen mukaan rodun ongelmapisteet on tunnistettu. Kasvattajat eivät voi poistaa ongelmia sormia napsauttamalla. Tärkeintä olisi saada ostajat hankkimaan pentu vastuulliselta kotimaiselta kasvattajalta, terveystutkituista vanhemmista.

Haastateltavat korostavat, että vastuulliseen kasvattamiseen pitää antaa aikaa.

Jutussa on asiaa myös DVL2-geenistä sekä brakyrotujen koiranäyttelyistä.

Leppäniemen mukaan erityisesti pohjoismaalaiset näyttelytuomarit ovat tietoisia millaisia lyhytkuonoisten rotujen piirteitä tulee pitää hylkäävinä.
Vaikka pentujen vanhemmilta vaaditaan terveystutkimuksia, kertovat näyttelytulokset siitä, ettei koiraa esimerkiksi äänekkään hengityksen vuoksi piilotella poissa ihmisten ilmoilta.

Kuva Tiina Lepistö

Suomen Ranskanbulldoggiyhdistys
Suomen Ranskanbulldoggiyhdistys
Suomen Ranskanbulldogit ry on vuonna 1983 perustettu ranskanbulldoggien rotua harrastava yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on hoitaa ja edistää ranskanbulldogin tuntemusta ja jalostusta Suomessa sekä ohjata jäseniään hoitamaan ja kasvattamaan koiransa oikein ja pysyttämään rodun tason korkeana.