Pentuneuvonta ja pentulista

Suunnitteletko ranskanbulldoggin hankintaa? Tai onko sinulla muuten kysyttävää rodusta?

 

TUTUSTU ROTUUN

 Ranskanbulldoggi on yksi maailman persoonallisimpia koirarotuja. Se on pieni ja aktiivinen perhekoira. Pääsääntöisesti ranskikset ovat todella iloisia ja sosiaalisia. Ranskanbulldoggi on seurakoira, josta tulee luotettava ja uskollinen perheenjäsen. Ranskanbulldoggi sopii aktiiviselle ihmiselle, joka on itsekin hiukan jääräpäinen, ja joka ei välitä kuolaroiskeista sohvan nurkassa. Mielessäsi on upea rotu, johon kuitenkin on tärkeää tutustua huolellisesti. Ranskanbulldoggien terveystilannetta ei myöskään saa jättää huomioimatta. Tutustu kasvattajiin myös huolella, ja löydä juuri sinulle sopiva kasvattaja.

Lue rotuesite : http://www.suomenranskanbulldogit.fi/tietoa-rodusta/rotuesite/

 

MISTÄ PENTUA KANNATTAA ALKAA ETSIÄ?

 Kun olet tutustunut rotuun ja tehnyt päätöksen hankkia ranskanbulldoggin elämääsi, niin käänny vastuuntuntoisen, laadukasta koirankasvatustoimintaa harjoittavan kasvattajan puoleen. Voit kysyä myös kasvattajilta, että pääsisitkö tutustumaan rotuun, vaikka pentuja ei olisikaan juuri sillä hetkellä tulossa. Pennun hankinnassa täytyy olla kärsivällinen, sillä pentua voi joutua odottamaan jonkin aikaa. Kun maltat odottaa, ja tutustua kasvattajiin, niin sinulle löytyy varmasti ihana pentu elämääsi. Kärsimätön asian kanssa ei pidä olla, sillä kyseessä on todella suosittu rotu.

Kun olet tehnyt ostopäätöksesi, vaadi, että kasvattaja tekee kirjallisen kauppasopimuksen koiran myynnistä. Edellytä myös, että pentu on luovutushetkellä eläinlääkärin tarkistama. Kasvattajalta on hyvä pyytää kirjalliset ruokinta- ja hoito-ohjeet, joista käy ilmi myös madotukset ja rokotusaikataulut. Noudata kasvattajan antamia ohjeita, ja kysy aina apua tarvittaessa. Pidä kasvattajaan yhteyttä, ja kerro koiran kehittymisestä. Mikäli ilmenee ongelmia, niin jokainen vastuuntuntoinen kasvattaja opastaa mielellään, ja haluaa seurata pennun kehitystä.

Yhdistyksemme on koonnut listan suomalaisista ranskanbulldoggikasvattajista, jotka ovat allekirjoittaneet Kennelliiton kasvattajasitoumuksen. Varmista pentua ostaessasi, että se on rekisteröity Kennelliittoon, ja saat sen mukana rekisteritodistuksen. Todistus kuuluu jokaiselle rotukoiralle, ja se takaa koiran olevan 100% ranskanbulldoggi. Todistus on ehdottoman tärkeä, vaikka et aikoisi viedä koiraasi esimerkiksi näyttelyihin!

Linkki kasvattajalistaan: http://www.suomenranskanbulldogit.fi/yhteystiedot/

Yhdistyksen pentuneuvonta antaa mielellään lisätietoa rodusta, ja toimii linkkinä kasvattajien ja pennun kyselijöiden välillä. Älä epäröi ottaa yhteyttä!

http://www.suomenranskanbulldogit.fi/pentulista-ja-neuvonta/yhdistyksen-pentuneuvojat/

Monella paikkakunnalla on paikallistoimintaa, josta vastaavat paikallisvastaavat. Voit olla myös heihin yhteydessä, ja saada lisätietoa rodusta. He auttavat sinua mielellään.

Lista paikallisvastaavista: http://www.suomenranskanbulldogit.fi/yhdistys/paikalliset-yhteyshenkilot/

 

RANSKANBULLDOGIN TERVEYS

Kuten monessa muussakin rodussa, myös ranskanbulldoggeissa esiintyy monia perinnölliseksi katsottavia sairauksia. Näihin sairauksiin on hyvä tutustua etukäteen, ja hyvä kasvattaja myös rehellisesti kertoo sinulle rodun terveysongelmista.

Tänne on listattu tietoa rodussa esiintyvistä vioista ja perinnölliseksi katsottavista sairauksista: http://www.suomenranskanbulldogit.fi/jalostus-ja-terveys/terveys/ongelma-alueet/

Pentua etsiessäsi, sinun tulee kiinnittää huomiota myös tulevan pentusi vanhempien terveystuloksiin. Viralliset terveystiedot on nähtävissä Koiranetissä koirien virallisilla nimillä:  https://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx

On ehdottoman tärkeää, että pennun vanhemmat ovat virallisesti tutkittuja yhdistyksen jalostusohjeiden mukaisesti. Viralliset tutkimukset, etenkin luustokuvat ovat tärkeitä, sillä niiden avulla saadaan lisätietoa rodun terveystilanteesta, sekä luuston ongelmien periytyvyydestä. Kuvien avulla myös vältytään yhdistämästä esimerkiksi kahta ”ongelmaselkäistä” koiraa. Jotta tietoa saadaan mahdollisimman paljon, tulisi mahdollisimman monen kuvauttaa koiransa. Myös koirien omistajien, ei pelkästään kasvattajien.

Yhdistys tukee taloudellisesti jäseniään, jotka kuvauttavat koiransa lonkat ja/tai selän virallisesti. Lahjoituksia maksetaan, niin kauan kuin siihen varattua rahaa riittää.

Lisätietoa: http://www.suomenranskanbulldogit.fi/jalostus-ja-terveys/terveys/terveystutkimusten-tukeminen/

Tutustu myös jalostustoimikuntaan. Jokainen omistajista voi vaikuttaa siihen, millainen tulevaisuus rodullamme on edessä.

http://www.suomenranskanbulldogit.fi/jalostus-ja-terveys/jalostus/jalostustoimikunta/

Monia ranskanbulldoggille tyypillisiä sairauteen viittaavia oireita saatetaan pitää söpönä, mutta kyseessä voi olla vakavista terveysongelmista. Sairaus ei ole söpöä!

Tutustu linkkiin: http://www.suomenranskanbulldogit.fi/jalostus-ja-terveys/terveys/sairauseiolesopoa/

ÄLÄ TUE PENTUTEHTAILUA! ÄLÄ OSTA PAPERINTOA PENTUA!

Pentutehtailijalla tarkoitetaan koirankasvattajaa, joka teettää paljon pentuja epämääräisissä olosuhteissa ja halvalla. Koiran terveyttä ei ole tutkittu, eikä niitä ole usein edes rokotettu tai madotettu. Vaikka voi tuntua, että koiran saa halvemmalla pentutehtailijalta, joutuu asiakas useimmiten maksaa säästämänsä eurot moninkertaisesti eläinlääkärille.

Miksi suomalaiset pennut ovat sitten kalliimpia, kuin esimerkiksi naapurimaissa myynnissä olevat pennut? Esimerkiksi koiran vanhempien sekä pentujen hoitokustannukset säännöllisine eläinlääkäritarkastuksineen, rokotuksineen, madotuksineen sekä ruokinta maksavat, mutta ne myös antavat pennulle huomattavasti paremmat edellytykset terveeseen elämään. Myös kasvattajan tietotaito on tärkeää varsinkin ensimmäistä koiraa tai uudenrotuista koiraa hankittaessa.

Rekisteröimättömiä, ranskanbulldogginpentuja muistuttavia koiranpentuja tuodaan suuria määriä niin Suomeen kuin muihinkin Euroopan maihin. Pennut tulevat kurjista oloista pentutehtaista välittäjien avulla Suomeen, ja niitä myydään eteenpäin tietämättömille pennunostajille, jotka haluavat vain nopeasti ja halvalla pennun, eivätkä osaa varoa.

Lue lisää: https://www.kennelliitto.fi/koirat/ala-tue-pentutehtailua ,

http://www.suomenranskanbulldogit.fi/pentulista-ja-neuvonta/ala-osta-pimeaa-ranskanbulldogin-pentua/

Kiinnitä huomiota muun muassa näihin asioihin. Jos joku näistä täsmää, on syytä hälytyskellojen alkaa soida.

 • Vanhemmilla ei ole teetetty virallisia terveystarkastuksia.
 • Koiralla on näyttelytuloksia, mutta ei terveystuloksia.
 • Vanhemmilla ei ole näyttelytuloksia.
 • Koiran tiedot ovat puutteellisia jalostusjärjestelmässä (esimerkiksi väri puuttuu).
 • Vanhempia ei ole rekisteröity, eivät löydy jalostustietokannasta.
 • Nartulla on useita pentueita lyhyen ajan sisällä.
 • Kasvattaja ei halua näyttää pentuja sinulle kotonaan.
 • Vanhempia ei pääse näkemään, erityisesti emoa.
 • Pennusta pyydetään huomattavaa käsirahaa sitä näkemättä.
 • Kasvattaja ehdottaa pennun luovutusta, jossain muualla, kuin kotonaan.
 • Koiraa ei ole rekisteröity!!

Hyödyllisiä sivustoja koiranhankintaa harkitsevalle ja uuden pennun perheelle:

 Fiksun koiranomistajan opas : https://www.sey.fi/images/Julkaisut/fiksun_koiranostajan_opas.pdf

Ranskanbulldoggikasvattajat jalostustietojärjestelmässä: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKasvattajat.aspx?R=101&Lang=fi

Pentueet jalostustietojärjestelmässä: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmPentueet.aspx?R=101&Lang=fi

Tietoa koiranhankinnasta:

https://www.hankikoira.fi/koiran-hankinta

Kennelliitto:

https://www.kennelliitto.fi/

Koiranomistajan ja –haltijan perussäännöt, sekä kasvattajasitoumus: https://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/media/kasvattajasitoumus2011_web_taytettava.pdf

Suomen Kääpiökoirat Ry:

https://www.toydogs.fi/

Ranskanbulldoggipennun hoito- ja ruokintaohjeet: http://www.suomenranskanbulldogit.fi/wp-content/uploads/2015/06/Pentuopas_2010.pdf